Magazin


Zöldségek az egészség "őrei" : A "Pirosak"

Írta: Mária | 2013-02-15

 Zöldségek fogyasztása minden évszakban ajánlott, hiszen      vitaminban, ásványi anyagban gazdagok, ezért  testünk,        egészségünk "őrei" 
 Sorozatunk következő tagjai a "pirosak".
 Minden piros növényben előfordul egy fontos anyag: a likopin.    Ez az anyag adja a növények piros színét, például a  paradicsomnak a görögdinnyének az epernek stb. 

 

likopin egy vörös színű karotinoid. A béta karotinhoz hasonló anyag csak kb. 3-szor reakcióképesebb és hatékonyabb, épp ezért erős antioxidáns. Szervezetünknek segít olyan anyagot termelni,amely képes a szabad gyökök megkötésére, így véd bennünket  a rák kialakulása ellen. 
A likopin a prosztata rák elleni harc egyik legfontosabb fegyvere!

(Szabad gyökök: A sejtekben keletkeznek az oxidáció melléktermékeként. A környezeti ártalmak hatására, mint az UV sugárzás, dohányzás,stressz túl sok szabad gyök keletkezik. A szabad gyököknek van egy instabil páratlan elektronjuk, ami párt keres magának, ezért sokszor az ép sejtekhez kapcsolódik és roncsolja őket. ) 

Egy érett paradicsom például 3,9-5,6 mg  likopint tartalmaz.
Néhány további érdekesség a paradicsomról...

 

 

A Paradicsom Dél -és Közép Amerika őshonos növénye.
A magyar paradicsom szó a "paradicsom 

almája" kifejezésből ered. Mai szóhasználatban "alma" nevét máig őrzi az olasz nyelv:  pomodoro-azaz aranyalma. A paradicsomban található likopinnak nem csak erős antioxidáns hatása van, hanem szabályozza a koleszterin anyagcseréjét is. Rendszeres fogyasztása megőrzi az erek rugalmasságát. Zsírégető és vízhajtó hatású ,serkenti az emésztést, ezért a fogyókúra egyik tökéletes kelléke. Gyulladáscsökkkentő anyagokat is tartalmaz, megtisztítja a bőrt. Jótékony tulajdonságait főzésAz az ételkészítési eljárás, amikor az élelmiszereket bő vízben vagy folyadékban forrásig hevítjük, majd folyamatosan biztosítva a közel 100 C körüli hőmérsékletet, felpuhítjuk.
A főzést kezdhetjük hideg vízben. Ebben az esetben tartalmast levest, lét kapunk, amivel a hús rostjai nem záródnak azonnal, tehát kioldódnak az ízanyagok. A forró vízbe helyezett hús fehérjéi a forró folyadék hatására kicsapódnak. Az így puhára főzött hús ízanyagai nem oldódnak ki a levesbe. A hús így értékesebb marad ízanyagokba, a leves pedig nem lesz olyan tartalmas mint az előbbi esetben.
után is megőrzi. Ásványianyag -és vitamintartalma is figyelemre méltó. A legjelentősebb mértékben a C vitamin talalható meg benne: 20-30 mg/100 gramm. B1- B2- és A vitaminban is gazdag, valamint kálium, kalcium, vas és foszfor forrás.

Figyelem! Jótékony hatása az érett paradicsomnak a legmagasabb, mert a zöld paradicsom mérgező szolanint tartalmaz , ami az érés során fokozatosan lebomlik.

Egy különleges, paradicsomos recept a mitfozzek.hu szakácsától az alábbi linken! :

 

Paradicsomleves vörös lencsével, bazsalikommal, tejszínes friss sajttal.


http://www.mitfozzek.hu/recept_leiras/4/paradicsomleves-voros-lencsevel-bazsalikommal-tejszines-friss-sajttal-
 

 

 

 

 

 

Reméljük sikerült hozzájáruljunk egészséged megőrzéséhez! Minden nap fogyassz valamilyen piros zöldséget vagy gyümölcsöt, vagy akár csak igyál napi egy pohár paradicsomlevet!

Jó egészséget, és jó étvágyat kívánunk! :)

mitfozzek.hu csapata

Hozzászólás írása
+ =

Archívum

2013. november
Közzétették az Év Bortermelője díj jelöltjeit
Országos főzőversenyt hirdetnek közétkeztető cégek számára
2013. október
Több mint százezren látogattak el a Csabai Kolbászfesztiválra
Klasszikus és modernizált recepteket mutat be az új Gundel Szakácskönyv
Csökken a sertésállomány, nő a szarvasmarha-állomány
Őszi gasztronómiai séták ínyenceknek és kíváncsiaknak
Magyar siker a világ legnagyobb élelmiszer-ipari kiállításán
Eltűnik a cigánypecsenye elnevezés a hannoveri önkormányzati menzákról
2013. szeptember
Egészségmegőrző mintaprojekt a sarkadi kistérségben
A gyulai önkormányzat megvásárolta a Gyulai Húskombinátot
Sejtszinten fiatalodik meg az ember az életmódváltástól
Folyamatosan csökken a húsfogyasztás
Paprikás csokoládétorta nyerte a hobbicukrászok versenyét
Megkezdődött a nemzetek sajtversenye
Megtalálhatták a jeges csokoládé első angol receptjét
Áfonyával csökkenthető a cukorbetegség kockázata
2013. augusztus
Új termékek egészségtudatos fogyasztóknak a húsipari kutatótól
A túl sok vas növelheti az Alzheimer-kór kockázatát
Kóstolja meg Magyarországot!
Már hatezer éve is fűszerezték az ételt az európaiak
A fokhagyma felére csökkentheti a tüdőrákkockázatot
Talán jobban odafigyelünk a táplákozásra?
Kevesebb tésztát esznek az olaszok
Lisztekről tabuk nélkül.
Ha nincs, időd készíts Pastat!
Miről fog szólni az alapanyagok blog?
2013. július
Együttműködés az Ars Vino Borszaküzlettel
2013. június
A világ csodálatos konyhái. Kínai konyha
mitfozzek.hu bemutatót tartottunk a Hotel Noniusban!
A világ csodálatos konyhái. Francia konyha
2013. május
A világ csodálatos konyhái. Olasz konyha
Főztünk a III. Gyulavári kastélynapokon
2013. április
Április végi gasztroprogramok
Új megjelenés és szolgáltatások
Nyereményjáték
Lezárult a mitfozzek.hu nyereményjátéka!
Gasztronómiai programok 2013 március
Gasztroprogram: Szegedi Toros Pálinkafesztivál - 2013. február 28. – március 3.
2013. február
Zöldségek az egészség "őrei" : A "Pirosak"
Zöldségek az egészség "őrei" : A "Zöldek"
Zsemlemorzsa házilag
2013. január
Farsangi Torkos Csütörtök
Pesto, egy csipetnyi Olaszország:)
Edd a szezont!
XIII. Gyulai Böllér- és Pálinkanapok
2012. december
B.U.É.K!!!
Gasztronómia és Újévi hiedelmek
Áldott karácsonyt kívánunk!
V. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál margójára
Disznótor! Indul a szezon:)
2012. november
Hogyan fotózzunk ételeket?
V. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál
Hogyan vásároljunk (csak egy ötlet)?
A programozó konyhájából jelentjük:).
Benedek tojás
Történetek Angliából I.
2012. október
mitfozzek.hu 2.2-es verziója működik
Erfurt 2012!
Elindult az új oldalunk!

Hirdetések

Közösség