Magazin


Benedek tojás

Írta: Péter | 2012-11-14

Hogyan keletkeznek a "legendás" ételek?

Történt egyszer, hogy éppen  köretes szakácsként dolgoztam egy igen forgalmas napon, mikor is beérkezett az első Benedek, vagy ahogy sokan ismerik, Bevert tojás rendelés. Mikor a főnök felolvasta a csekket,  fájdalomként hasított belém a felismerés, hogy a hozzávalók közül bizony a felével nem rendelkezem. Nem volt Hollandi mártásom, forró, ecetes víz a buggyantott tojáshoz, sőt, tojás sem volt a részlegen. Ami volt, az az angol muffin és a sonka. Próbáltam sietve, kapkodva összeszedni a hozzávalókat :lábas a tűzre forró vízzel, keverőtál tojássárgájával, ecettel, vaj a mikróba.....

Mikor a Hollandi mártás elkészült, beleütöttem a vízbe két tojást, nagyot sóhajtottam, mondván, minden rendben, jó úton vagyok. Na ekkor szólalt meg a tálalós szakács, hogy:-" Pete, ég a muffinod a grill alatt!" valamint azt is hozzátette:" Ha kész vagy, tálald és küldd ki!"

" A szentségit"- kiáltottam-"ilyen nincs", aztán kidobtam az égett zsemlét, pirítottam újat, ráraktam a tányérra, rá a sonkát, Hollandi mártást, petrezselyemzöldet, majd szóltam a pincérnek:-" mehet, 37-es asztal"

Mint aki jól végezte dolgát, szépen lassan elindultam rendet rakni magam után. Ez idő alatt valamilyen úton módon szinte az összes szakács, persze rajtam kívül, odasereglett a melegentaró pulthoz és  nevettek valamin. Nem igazán akartam tudomást venni róla, mikor is a az egyikük megszólalt:

-" Pete, gyere, ezt látnod kell!"

-"Ok."-mondtam és elindultam feléjük. Sandán mosolyogtak, majd elém rakták az előbb kiküldött ételt, amiről egyetlen dolog hiányzott: a TOJÁS! Azt hittem szórakoznak velem, amikor megpillantottam hogy még mindig ott gőzölög az asztalomon, a lámpa alatt,. Körbenéztem, láttam, hogy éppen csak az éjszakai portás hiányzik a szálloda dolgzói közül, egyébként mindenki ott volt. Nem tudtam mit csináljak, sírjak, vagy nevessek, mikor a tálalós szakács megszólalt:

-" Nyugi, én tegnap a hamburgert küldtem ki hús nélkül! Egyébként meg le kell védetned, ilyet még biztosan senki nem csinált!

Azóta persze, ha ilyen rendelés érkezik, mindenki megkérdezi:-" Tojással?"

Hozzászólás írása
+ =

Archívum

2013. november
Közzétették az Év Bortermelője díj jelöltjeit
Országos főzőversenyt hirdetnek közétkeztető cégek számára
2013. október
Több mint százezren látogattak el a Csabai Kolbászfesztiválra
Klasszikus és modernizált recepteket mutat be az új Gundel Szakácskönyv
Csökken a sertésállomány, nő a szarvasmarha-állomány
Őszi gasztronómiai séták ínyenceknek és kíváncsiaknak
Magyar siker a világ legnagyobb élelmiszer-ipari kiállításán
Eltűnik a cigánypecsenye elnevezés a hannoveri önkormányzati menzákról
2013. szeptember
Egészségmegőrző mintaprojekt a sarkadi kistérségben
A gyulai önkormányzat megvásárolta a Gyulai Húskombinátot
Sejtszinten fiatalodik meg az ember az életmódváltástól
Folyamatosan csökken a húsfogyasztás
Paprikás csokoládétorta nyerte a hobbicukrászok versenyét
Megkezdődött a nemzetek sajtversenye
Megtalálhatták a jeges csokoládé első angol receptjét
Áfonyával csökkenthető a cukorbetegség kockázata
2013. augusztus
Új termékek egészségtudatos fogyasztóknak a húsipari kutatótól
A túl sok vas növelheti az Alzheimer-kór kockázatát
Kóstolja meg Magyarországot!
Már hatezer éve is fűszerezték az ételt az európaiak
A fokhagyma felére csökkentheti a tüdőrákkockázatot
Talán jobban odafigyelünk a táplákozásra?
Kevesebb tésztát esznek az olaszok
Lisztekről tabuk nélkül.
Ha nincs, időd készíts Pastat!
Miről fog szólni az alapanyagok blog?
2013. július
Együttműködés az Ars Vino Borszaküzlettel
2013. június
A világ csodálatos konyhái. Kínai konyha
mitfozzek.hu bemutatót tartottunk a Hotel Noniusban!
A világ csodálatos konyhái. Francia konyha
2013. május
A világ csodálatos konyhái. Olasz konyha
Főztünk a III. Gyulavári kastélynapokon
2013. április
Április végi gasztroprogramok
Új megjelenés és szolgáltatások
Nyereményjáték
Lezárult a mitfozzek.hu nyereményjátéka!
Gasztronómiai programok 2013 március
Gasztroprogram: Szegedi Toros Pálinkafesztivál - 2013. február 28. – március 3.
2013. február
Zöldségek az egészség "őrei" : A "Pirosak"
Zöldségek az egészség "őrei" : A "Zöldek"
Zsemlemorzsa házilag
2013. január
Farsangi Torkos Csütörtök
Pesto, egy csipetnyi Olaszország:)
Edd a szezont!
XIII. Gyulai Böllér- és Pálinkanapok
2012. december
B.U.É.K!!!
Gasztronómia és Újévi hiedelmek
Áldott karácsonyt kívánunk!
V. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál margójára
Disznótor! Indul a szezon:)
2012. november
Hogyan fotózzunk ételeket?
V. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál
Hogyan vásároljunk (csak egy ötlet)?
A programozó konyhájából jelentjük:).
Benedek tojás
Történetek Angliából I.
2012. október
mitfozzek.hu 2.2-es verziója működik
Erfurt 2012!
Elindult az új oldalunk!

Hirdetések

Közösség