Magazin


V. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál margójára

Írta: Antal | 2012-12-15

Nincs még 1 hete, hogy véget ért az V. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál.
A fesztiválról kérdeztem Árgyelán Jánost a rendezvény egyik szervezőjét.

Miben volt más ez a rendezvény, mint az előzőek?

Amennyiben csak 2 szempontból közelítjük meg a kérdést, kiállítók száma és az előző rendezvényeken átadott szakmai ismeretanyag hatása, akkor minden képpen sikeresnek mondhatjuk a fesztivált.

Milyen irányvonala van a rendezvények?

Méhészeti eszközök vására, oktatás (marketing, apiterapia, méh egészségügy), valamint lehetőséget biztosítani a termékek értékesítéséhez.
Ezeket az irányvonalakat az indulásnál kitűztük és egyre mélyebben, rendezvényről-rendezvényre adjuk át az ismereteket.

Ezek az átadott ismeretek, mennyire "látszódnak meg" és épülnek be a termelők üzletmenetébe?

Öröm volt látni, hogy nagyon komolyan veszik és építik be az átadott ismeretanyagot a termelők. Példaként említhetném, hogy
ez volt az első év, hogy minden versenyméz megfelet a minimális esztétikai elvárásoknak. Üvegbe érkeztek, és megjelentek a saját címkék, kinél profi nyomdai kivitelben, kinél házilag otthon előállítva.
Ez már komoly előrelépés. Látszik a munkánk!

Mennyi nevezés érkezett?

228 beküldött méz érkezett, amelyből 43 arany minősítést tudtunk átadni értékes díjjak kíséretében!

Milyen méz lett az első?

Egy repce méz. Ennek azért is örültünk, mer az újra pozícionálását a piacon saját munkánk gyümölcsének tekintjük! Régebben a repceméz drágább volt, mint az akácméz!

Mennyire veszik komolyan a termelők a versenyt, jelent nekik valami pluszt az itt megszerzett díj?

Mindenképpen! Az előző évek nyertesinek visszajelzéséből határozottan látszik, hogy a díjjazott termékeket jobb áron, könnyebben tudják értékesíteni.
Rangot ad a terméküknek a díj. Ettől az évtől kezdődően pedig Mi biztosítjuk az egységes kitüntető matricákat a termékekre, ennek költségét is levéve a termelők válláról.
Példaként említhetném, hogy volt olyan termelő aki az erős havazás ellenére 450 kilómétert utazott, hogy személyesen vegye át a díjját!

Magasabb szintekről pl. minisztérium volt-e érdeklődés a rendezvény iránt?

Sajnos még nem ismerték fel ennek a súlyát, de erős lobbi tevékenységet folytatunk ennek érdekében a jövőben. Gyula város vezetői viszont melléálltak a rendezvénynek, hiszen egy elég erős túrisztikai szerepe is van, mivel télen kevesebb a vendég és a rendezvényünk ebben az időpontban mozgatja meg az érdeklődőket.

Milyen végzettség, iskola kell ahhoz, hogy valaki méhészkedni kezdjen?

Egy fájó pontra tapintott rá! Jelenleg semmilyen! Ezen is erőssen dolgozunk, mert egy rossz indulással, hozzá nem értéssel, nem csak saját befektett pénzüket ítélik kudarcra, hanem a területen dolgozó hozzáértő méhész, méhészek munkáját is tönre tehetik. Erre negyon oda kell figyelni. Mi minden segítséget megadunk az indulóknak elnökségen és szaktanácsadókon kersztül!
Aminek külön örülünk, hogy egyre többen rendelkeznek és végeznek el OKJ-s képzéseket.  

További tervek?

Természetesen folytatni kívánjuk a fesztivált és egyre magasabb rangot adni neki!
Az idei győztes mézek országos bemutatkoási lehetőséget kapnak OMME által forgatott reklámfilmekben, amelyek dec. 17-21 között jelennek meg a MTV1-en.

Köszönöm a beszélgetést, további jó munkát kívánok!

Hozzászólás írása
+ =

Archívum

2013. november
Közzétették az Év Bortermelője díj jelöltjeit
Országos főzőversenyt hirdetnek közétkeztető cégek számára
2013. október
Több mint százezren látogattak el a Csabai Kolbászfesztiválra
Klasszikus és modernizált recepteket mutat be az új Gundel Szakácskönyv
Csökken a sertésállomány, nő a szarvasmarha-állomány
Őszi gasztronómiai séták ínyenceknek és kíváncsiaknak
Magyar siker a világ legnagyobb élelmiszer-ipari kiállításán
Eltűnik a cigánypecsenye elnevezés a hannoveri önkormányzati menzákról
2013. szeptember
Egészségmegőrző mintaprojekt a sarkadi kistérségben
A gyulai önkormányzat megvásárolta a Gyulai Húskombinátot
Sejtszinten fiatalodik meg az ember az életmódváltástól
Folyamatosan csökken a húsfogyasztás
Paprikás csokoládétorta nyerte a hobbicukrászok versenyét
Megkezdődött a nemzetek sajtversenye
Megtalálhatták a jeges csokoládé első angol receptjét
Áfonyával csökkenthető a cukorbetegség kockázata
2013. augusztus
Új termékek egészségtudatos fogyasztóknak a húsipari kutatótól
A túl sok vas növelheti az Alzheimer-kór kockázatát
Kóstolja meg Magyarországot!
Már hatezer éve is fűszerezték az ételt az európaiak
A fokhagyma felére csökkentheti a tüdőrákkockázatot
Talán jobban odafigyelünk a táplákozásra?
Kevesebb tésztát esznek az olaszok
Lisztekről tabuk nélkül.
Ha nincs, időd készíts Pastat!
Miről fog szólni az alapanyagok blog?
2013. július
Együttműködés az Ars Vino Borszaküzlettel
2013. június
A világ csodálatos konyhái. Kínai konyha
mitfozzek.hu bemutatót tartottunk a Hotel Noniusban!
A világ csodálatos konyhái. Francia konyha
2013. május
A világ csodálatos konyhái. Olasz konyha
Főztünk a III. Gyulavári kastélynapokon
2013. április
Április végi gasztroprogramok
Új megjelenés és szolgáltatások
Nyereményjáték
Lezárult a mitfozzek.hu nyereményjátéka!
Gasztronómiai programok 2013 március
Gasztroprogram: Szegedi Toros Pálinkafesztivál - 2013. február 28. – március 3.
2013. február
Zöldségek az egészség "őrei" : A "Pirosak"
Zöldségek az egészség "őrei" : A "Zöldek"
Zsemlemorzsa házilag
2013. január
Farsangi Torkos Csütörtök
Pesto, egy csipetnyi Olaszország:)
Edd a szezont!
XIII. Gyulai Böllér- és Pálinkanapok
2012. december
B.U.É.K!!!
Gasztronómia és Újévi hiedelmek
Áldott karácsonyt kívánunk!
V. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál margójára
Disznótor! Indul a szezon:)
2012. november
Hogyan fotózzunk ételeket?
V. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál
Hogyan vásároljunk (csak egy ötlet)?
A programozó konyhájából jelentjük:).
Benedek tojás
Történetek Angliából I.
2012. október
mitfozzek.hu 2.2-es verziója működik
Erfurt 2012!
Elindult az új oldalunk!

Hirdetések

Közösség