Magazin


Történetek Angliából I.

Írta: Péter | 2012-11-11

Hogy lesz Goulash-ból marhapörkölt és dumplings-ból zsemlegombóc...

A nevem Tóth Péter. Szakácsként dolgozom Angliában immáron hatodik éve. Mint minden szakács, én is próbáltam/próbálom a magyar ízeket becsempészni az angol konyhába. Mostantól ezzel és más érdekes témákkal kapcsolatban is olvashatjátok írásaimat itt a mitfőzzek.hu blogjában.

Alig érkeztem meg Angliába, 2007 tavaszán, mikor is szinte első feladatként  "gulyast" kellet készítenem, pontosabban gombócot hozzá, egyfajta köretként, betétként. A főszakács, mielőtt kiviharzott volna a konyhából, elhadarta a receptet, majd odahozta a hozzávalókat: extrudalt marhafaggyú, liszt, petrezselyem. 

Hmmm....., na ez érdekes lesz, gondoltam, miközben sandán rápillantottam a mellettem álló, szintén magyar szakácsra, aki ugyanolyan tanácstalansággal nézett vissza rám. Meglátjuk, bólintottunk szó nélkül egymásra, majd hozzáláttunk: az első adag túl kemény lett, kidobtuk. A második szétfőtt a vízben, kiborítottuk. Már mindketten fürödtünk a lisztben és az izzadtságban - főleg nyitás közeledtével- mikor is támadt egy mentőötletünk: Mi lenne, ha  zsemlegombócot csinálnánk? Rendben! Zsemle, tej, tojás. só, liszt- pirít, kever, fűszerez, gombócol, főz. Mivel kellett adnunk egy kis faggyúizt neki, ezért a gulyás levében főztük meg. 

Senki nem vette észre a csalást, csak mi tudtunk róla. Később a "gulyást" is lecseréltük marhapörköltre és ez az étel több mint egy éven keresztül nem került le az étlapról.....:)

Hozzászólás írása
+ =
Címkék: Blog, Gasztronómia

Archívum

2013. november
Közzétették az Év Bortermelője díj jelöltjeit
Országos főzőversenyt hirdetnek közétkeztető cégek számára
2013. október
Több mint százezren látogattak el a Csabai Kolbászfesztiválra
Klasszikus és modernizált recepteket mutat be az új Gundel Szakácskönyv
Csökken a sertésállomány, nő a szarvasmarha-állomány
Őszi gasztronómiai séták ínyenceknek és kíváncsiaknak
Magyar siker a világ legnagyobb élelmiszer-ipari kiállításán
Eltűnik a cigánypecsenye elnevezés a hannoveri önkormányzati menzákról
2013. szeptember
Egészségmegőrző mintaprojekt a sarkadi kistérségben
A gyulai önkormányzat megvásárolta a Gyulai Húskombinátot
Sejtszinten fiatalodik meg az ember az életmódváltástól
Folyamatosan csökken a húsfogyasztás
Paprikás csokoládétorta nyerte a hobbicukrászok versenyét
Megkezdődött a nemzetek sajtversenye
Megtalálhatták a jeges csokoládé első angol receptjét
Áfonyával csökkenthető a cukorbetegség kockázata
2013. augusztus
Új termékek egészségtudatos fogyasztóknak a húsipari kutatótól
A túl sok vas növelheti az Alzheimer-kór kockázatát
Kóstolja meg Magyarországot!
Már hatezer éve is fűszerezték az ételt az európaiak
A fokhagyma felére csökkentheti a tüdőrákkockázatot
Talán jobban odafigyelünk a táplákozásra?
Kevesebb tésztát esznek az olaszok
Lisztekről tabuk nélkül.
Ha nincs, időd készíts Pastat!
Miről fog szólni az alapanyagok blog?
2013. július
Együttműködés az Ars Vino Borszaküzlettel
2013. június
A világ csodálatos konyhái. Kínai konyha
mitfozzek.hu bemutatót tartottunk a Hotel Noniusban!
A világ csodálatos konyhái. Francia konyha
2013. május
A világ csodálatos konyhái. Olasz konyha
Főztünk a III. Gyulavári kastélynapokon
2013. április
Április végi gasztroprogramok
Új megjelenés és szolgáltatások
Nyereményjáték
Lezárult a mitfozzek.hu nyereményjátéka!
Gasztronómiai programok 2013 március
Gasztroprogram: Szegedi Toros Pálinkafesztivál - 2013. február 28. – március 3.
2013. február
Zöldségek az egészség "őrei" : A "Pirosak"
Zöldségek az egészség "őrei" : A "Zöldek"
Zsemlemorzsa házilag
2013. január
Farsangi Torkos Csütörtök
Pesto, egy csipetnyi Olaszország:)
Edd a szezont!
XIII. Gyulai Böllér- és Pálinkanapok
2012. december
B.U.É.K!!!
Gasztronómia és Újévi hiedelmek
Áldott karácsonyt kívánunk!
V. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál margójára
Disznótor! Indul a szezon:)
2012. november
Hogyan fotózzunk ételeket?
V. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál
Hogyan vásároljunk (csak egy ötlet)?
A programozó konyhájából jelentjük:).
Benedek tojás
Történetek Angliából I.
2012. október
mitfozzek.hu 2.2-es verziója működik
Erfurt 2012!
Elindult az új oldalunk!

Hirdetések

Közösség