Magazin


Főztünk a III. Gyulavári kastélynapokon

Írta: Antal | 2013-05-21

Főztünk a III. Gyulavári kastélynapokon

Jó időben, jó hangulatban főzött kis csapatunk a III. Gyulavári kastélynapokon.

Ez a nap is eljött. Bevaljuk őszintén kicsit izgultunk, mert ez volt az első komolyabb megmérettetésünk. Ebben a "felállásban" még nem főztünk együtt. 

A készülődés már napokkal a verseny előtt elkezdődött. Szilárd tervezte az ételt, sokat gondolkodott rajta, hogy mi legyen. A cél az volt, hogy valami teljesen mást készíteni, mint a megszokott.
Sikerült is, mert még nekünk sem árulta el, hogy mi lesz:). Legyen meglepetés. Előző este bekészítettünk mindent a kocsiba, ami csak kellhet, pl. sörpad, napernyő, víz, fejsze, gyufa stb.
Megsúgom, hogy csak a helyszínen derült ki, hogy bizony fakanalat és merőkanalat nem hoztunk. No sebaj, majd legközelebb puskával megyünk a csatába:).

Reggel 7-re értünk ki a kastélyhoz és ki is néztünk egy szinpatikus főzőhelyet, melyhez lepakoltunk és berendezkedtünk. A szervezők megmutatták, hogy honnan tudunk fát hozni. Apropó fa! Sajnos a kocsi amelyen a fa volt nem volt letakarva és bizony itt előző este igen csak komoly mennyiségű eső hullott. El lehet képzelni, milyen nehezen ment a tűz begyújtása és egész nap a fenntartása, de nem csak mi szenvedtünk. Ez rá is nyomta a "bélyegét" a területre, mert mint a képeken is látszik a verseny alatt a vizes fától igen nagy füst volt (a fényképezőm azóta is szellőzik).

Szóval nekifogtunk az étel elkészítésének. Felosztottuk egymást közt a feladatokat. Judit előkészített, Szilárd állította össze az ételt, jómagam pedig a tűzért voltam felelős. Mivel nem tudtuk, hogy mit tervezett Szilárd, ezért Judit csodálkozva kérdezte meg, hogy hol az őrölt paprika? Szilárd nyugodtan csak annyit felelt, nem lesz benne!
A válaszon kicsit elcsodálkoztunk de bíztunk szakácsunkba:). 

Mi lett végül is az étel? Erdélyi zöldséges tokány. Természetesen a meghatározó fűszerek nem maradhattak ki, mit a lestyán, csombor. A végén kerültek bele a zöldségek, paradicsom, sárgarépa, stb. Szilárd gondolkodott rajta, hogy krumplit külön főzzük, vagy a végén tegyük be. Az utóbbi melett döntött. 
A tálaláshoz fa tányért használtunk és a díszítést természetesen az oktató videókon látható módon készítettük el:). A zsűri figyelt, hogy ne legyen "bunda", ezért a segítők körbejárták az asztalokat és húzniuk kellett egy számot. MIkor az étel készen volt ismét szólni kelett a segítőknek és ők vitték az ételt a zsűrihez, hogy ne is lássák ki vitte oda (ne legyen befolyásolás). Volt aki próbálkozott, de visszaküldték!

Többször körbementünk néztük a csapatokat mit készítenek, de az esetek nagy többségében a hagyományos receptúrát követték. Jó volt látni a sok ismerős arcot is. Kint főzött többek között a Magna Cum Laude zenekar két tagja is, akik ismerősként üdvözöltek minket, hiszen régen egymás mellett zenéltünk:).

Délután 2 óra magasságában volt az eredményhirdetés. Nagy volt az izgalom, vajon kapunk-e elismerést a 35 csapat közül a "paprika mentes" ételünkre? Kaptunk, az előkelő II. helyet szerztük meg! Nagyon örültünk a helyezésnek és elhatároztuk, hogy jövőre ismét megmérettetjük magunkata vadfőző versenyen.

 

{gallery}iii-gyulavari-kastelynapok---vadfozo-verseny{/gallery}

Hozzászólás írása
+ =
Címkék:

Archívum

2013. november
Közzétették az Év Bortermelője díj jelöltjeit
Országos főzőversenyt hirdetnek közétkeztető cégek számára
2013. október
Több mint százezren látogattak el a Csabai Kolbászfesztiválra
Klasszikus és modernizált recepteket mutat be az új Gundel Szakácskönyv
Csökken a sertésállomány, nő a szarvasmarha-állomány
Őszi gasztronómiai séták ínyenceknek és kíváncsiaknak
Magyar siker a világ legnagyobb élelmiszer-ipari kiállításán
Eltűnik a cigánypecsenye elnevezés a hannoveri önkormányzati menzákról
2013. szeptember
Egészségmegőrző mintaprojekt a sarkadi kistérségben
A gyulai önkormányzat megvásárolta a Gyulai Húskombinátot
Sejtszinten fiatalodik meg az ember az életmódváltástól
Folyamatosan csökken a húsfogyasztás
Paprikás csokoládétorta nyerte a hobbicukrászok versenyét
Megkezdődött a nemzetek sajtversenye
Megtalálhatták a jeges csokoládé első angol receptjét
Áfonyával csökkenthető a cukorbetegség kockázata
2013. augusztus
Új termékek egészségtudatos fogyasztóknak a húsipari kutatótól
A túl sok vas növelheti az Alzheimer-kór kockázatát
Kóstolja meg Magyarországot!
Már hatezer éve is fűszerezték az ételt az európaiak
A fokhagyma felére csökkentheti a tüdőrákkockázatot
Talán jobban odafigyelünk a táplákozásra?
Kevesebb tésztát esznek az olaszok
Lisztekről tabuk nélkül.
Ha nincs, időd készíts Pastat!
Miről fog szólni az alapanyagok blog?
2013. július
Együttműködés az Ars Vino Borszaküzlettel
2013. június
A világ csodálatos konyhái. Kínai konyha
mitfozzek.hu bemutatót tartottunk a Hotel Noniusban!
A világ csodálatos konyhái. Francia konyha
2013. május
A világ csodálatos konyhái. Olasz konyha
Főztünk a III. Gyulavári kastélynapokon
2013. április
Április végi gasztroprogramok
Új megjelenés és szolgáltatások
Nyereményjáték
Lezárult a mitfozzek.hu nyereményjátéka!
Gasztronómiai programok 2013 március
Gasztroprogram: Szegedi Toros Pálinkafesztivál - 2013. február 28. – március 3.
2013. február
Zöldségek az egészség "őrei" : A "Pirosak"
Zöldségek az egészség "őrei" : A "Zöldek"
Zsemlemorzsa házilag
2013. január
Farsangi Torkos Csütörtök
Pesto, egy csipetnyi Olaszország:)
Edd a szezont!
XIII. Gyulai Böllér- és Pálinkanapok
2012. december
B.U.É.K!!!
Gasztronómia és Újévi hiedelmek
Áldott karácsonyt kívánunk!
V. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál margójára
Disznótor! Indul a szezon:)
2012. november
Hogyan fotózzunk ételeket?
V. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál
Hogyan vásároljunk (csak egy ötlet)?
A programozó konyhájából jelentjük:).
Benedek tojás
Történetek Angliából I.
2012. október
mitfozzek.hu 2.2-es verziója működik
Erfurt 2012!
Elindult az új oldalunk!

Hirdetések

Közösség