Magazin


Folyamatosan csökken a húsfogyasztás

Írta: Antal | 2013-09-16

Folyamatosan csökken a húsfogyasztás

A baromfihúst mindenki szereti, a vörös húsok közül a sertéshús ugyan kisebb mértékben, de a marha- és vadhús határozottan a férfiak kedvence. 

A baromfi a második, míg a sertéshús a tizedik legkedveltebb az összes élelmiszer sorában – derül ki a GfK Hungária étkezési szokásokat vizsgáló tanulmányából
A marhahúst a magyarok 59 százaléka kedveli (35. hely), a vadhúsokat pedig 40 százalék (47. hely), ami kevésbé előkelő hely a kedvencek listáján.
 
A baromfihús az egyik legszélesebb körben fogyasztott élelmiszerünk: minden második honfitársunk étrendjében hetente többször, 96 százalékuk asztalán pedig kéthetente megjelenik. Nemek és életkor szerint nem mutatható ki számottevő különbség a baromfifogyasztásban, ellenben gyakoribb a szárnyashús fogyasztása a felsőfokú végzettségűek, a magukat egészségesen táplálkozóknak tartók és a rendszeresen főzők körében.
 
A GfK Hungária háztartások privát fogyasztását monitorozó Háztartáspanel adatai azt mutatják, hogy a 2012. július és 2013. június közötti időszakban kilogrammonként átlagosan 865 forintért beszerezhető csirkehúsból évente mintegy 14 alkalommal vásárol egy háztartás alkalmanként 2,2 kilogrammnyit. Az egyéb szárnyasok közül volumenénél fogva fontos kiemelni a pulyka-, valamint kacsafogyasztást, melyből közel azonos, 6 kilogramm körüli mennyiséget szerzett be egy-egy vásárló háztartás a fent említett időszakban. A valamivel alacsonyabb átlagáron elérhető kacsahúsból ritkábban (évente háromszor) bár, de jellemzően nagyobb mennyiség (2,1 kilogramm) kerül a bevásárlókosárba, mint pulykából (évente négyszer 1,6 kilogramm).
 
A sertéshús a magyarok egyharmadának hetente többször is tányérjára kerül, 87 százalék pedig saját bevallása szerint kéthetente eszik valamilyen sertésből készült ételt. A kedveltséggel párhuzamosan a fogyasztási gyakoriságban is a férfiak járnak elől. A férfiak 85 százaléka hetente eszik sertéshúst, míg a nőknek csak a 67 százaléka. A sertésfogyasztásban élen járnak a fizikai munkát végzők, nagycsaládban élők, és a kisebb települések lakosai.
 
A magasabb iskolai végzettségűek körében az átlagosnál alacsonyabb a sertéshús fogyasztása, nem igaz viszont ugyanez a marhahúsra és a vadhúsra. Míg a magyarok 10 százaléka fogyaszt csak legalább hetente marhahúst, a magasabban képzettek és magasabb jövedelműek körében ez az arány eléri a 16 százalékot. A vadhús igazi különlegességnek számít, évi néhány alkalommal kerül csak egy átlag magyar tányérjára.
 
Az egyes húsfajtákból egy vásárló háztartás által egy év alatt vásárolt mennyiség és az egyes húsfajták kilogrammonkénti átlagára, 2012. július-2013. június
 
 
A Háztartáspanel információi szerint egy vásárló háztartás 2012 júliusa és 2013 júniusa között átlagosan mintegy 30 kilogrammnyi sertést és mindössze 4,8 kilogrammnyi marhahúst vásárolt egy év során. Míg a hentespultnál sertésből évi 13-14 alkalommal bevásárlásonként 2,2 kilogrammnyit kér egy vevő, addig marhahúst évente háromszor vásárol alkalmanként 1,6 kilogrammnyit. Az átlagárakat tekintve a marhahús az elemzett húskategóriák közül a legdrágább: a vizsgált időszakban kilogrammonként átlagosan 1.706 forintba került.
 
„Bár a húsfélék kedveltségének arányszámai meglehetősen magasak, a fogyasztás hosszú évek óta fokozatosan csökkenő tendenciát mutat, s várhatóan ez az elkövetkező időkben is folytatódni fog” – vázolta a trendeket Dörnyei Otília, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója. „A fehér húsok népszerűsége feltehetően köszönhető egyrészt az egészséges életmódra felhívó kampányoknak, másrészt pedig – érthető módon – azok pénztárcakímélőbb árának” – magyarázta az adatokat a szakember.
 
Forrás: kosarmagazin.hu
Hozzászólás írása
+ =

Archívum

2013. november
Közzétették az Év Bortermelője díj jelöltjeit
Országos főzőversenyt hirdetnek közétkeztető cégek számára
2013. október
Több mint százezren látogattak el a Csabai Kolbászfesztiválra
Klasszikus és modernizált recepteket mutat be az új Gundel Szakácskönyv
Csökken a sertésállomány, nő a szarvasmarha-állomány
Őszi gasztronómiai séták ínyenceknek és kíváncsiaknak
Magyar siker a világ legnagyobb élelmiszer-ipari kiállításán
Eltűnik a cigánypecsenye elnevezés a hannoveri önkormányzati menzákról
2013. szeptember
Egészségmegőrző mintaprojekt a sarkadi kistérségben
A gyulai önkormányzat megvásárolta a Gyulai Húskombinátot
Sejtszinten fiatalodik meg az ember az életmódváltástól
Folyamatosan csökken a húsfogyasztás
Paprikás csokoládétorta nyerte a hobbicukrászok versenyét
Megkezdődött a nemzetek sajtversenye
Megtalálhatták a jeges csokoládé első angol receptjét
Áfonyával csökkenthető a cukorbetegség kockázata
2013. augusztus
Új termékek egészségtudatos fogyasztóknak a húsipari kutatótól
A túl sok vas növelheti az Alzheimer-kór kockázatát
Kóstolja meg Magyarországot!
Már hatezer éve is fűszerezték az ételt az európaiak
A fokhagyma felére csökkentheti a tüdőrákkockázatot
Talán jobban odafigyelünk a táplákozásra?
Kevesebb tésztát esznek az olaszok
Lisztekről tabuk nélkül.
Ha nincs, időd készíts Pastat!
Miről fog szólni az alapanyagok blog?
2013. július
Együttműködés az Ars Vino Borszaküzlettel
2013. június
A világ csodálatos konyhái. Kínai konyha
mitfozzek.hu bemutatót tartottunk a Hotel Noniusban!
A világ csodálatos konyhái. Francia konyha
2013. május
A világ csodálatos konyhái. Olasz konyha
Főztünk a III. Gyulavári kastélynapokon
2013. április
Április végi gasztroprogramok
Új megjelenés és szolgáltatások
Nyereményjáték
Lezárult a mitfozzek.hu nyereményjátéka!
Gasztronómiai programok 2013 március
Gasztroprogram: Szegedi Toros Pálinkafesztivál - 2013. február 28. – március 3.
2013. február
Zöldségek az egészség "őrei" : A "Pirosak"
Zöldségek az egészség "őrei" : A "Zöldek"
Zsemlemorzsa házilag
2013. január
Farsangi Torkos Csütörtök
Pesto, egy csipetnyi Olaszország:)
Edd a szezont!
XIII. Gyulai Böllér- és Pálinkanapok
2012. december
B.U.É.K!!!
Gasztronómia és Újévi hiedelmek
Áldott karácsonyt kívánunk!
V. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál margójára
Disznótor! Indul a szezon:)
2012. november
Hogyan fotózzunk ételeket?
V. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál
Hogyan vásároljunk (csak egy ötlet)?
A programozó konyhájából jelentjük:).
Benedek tojás
Történetek Angliából I.
2012. október
mitfozzek.hu 2.2-es verziója működik
Erfurt 2012!
Elindult az új oldalunk!

Hirdetések

Közösség