Magazin


A világ csodálatos konyhái. Francia konyha

Írta: Szilárd | 2013-06-02

A világ csodálatos konyhái. Francia konyha

A franciák ízlésvilága, ételek iránti vonzódásuk páratlan a világon.

A francia konyha a XVI. századi királyi lakomák során vált világszerte híressé. Az udvari nemesek naponta ötször is tíz-tizenkét fogásos étkezéseket tartottak. Míg a nemesek habzsoltak, addig a nép éhezett – ennek vetett véget Napóleon, aki nem szerette a pazarlást. Katonai életviteléből fakadón inkább könnyű és ízes ételeket fogyasztott, és ezt parancsolta rá az udvarra is.

Bonaparte szakácsa, Antonin Caréme volt az első olyan mester, aki jelentős lépéseket tett a francia gasztronómia modernizálásáért, majd Urbain Dubois és Émile Bernard vitték tovább a művészetét. La Cuisine classique (Klasszikus konyha) címmel könyvet adtak ki, melyben leírták a mai világban már klasszikusnak tartott konyhaművészet alapkövetelményeit, az európai ízvilágot és a tálalások fortélyait. Őket követte Auguste Escoffier, a 20. századi Franciaország egyik meghatározó gasztronómiai úttörője. A franciák jórészt neki köszönhetik, hogy ma az övék a világ legismertebb gasztrokultúrája.

A franciák precizitása az étkezésükben nagy szerepet játszik. Minden ételnek és italnak megvan a pontos egymásutánisága. Mint az Európában elfogadott, a franciák is három fő étkezést tartanak: könnyű tejeskávés-péksüteményes reggelivel kezdik a napot, majd salátából, húsból és desszertből álló ebéddel folytatják, végül vacsorára általában előételként levest, majd főételként húsból készült ételt fogyasztanak, végül sajtokból és gyümölcsökből öszeállított desszerteket fogyasztanak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Jellemző, hogy az ételeIket vajjal vagy margarinnal készítik, többnyire petrezselyemmel, tárkonnyal, kakukkfűvel fűszereznek, s gyakran használnak lilahagymát vagy fokhagymát.
változatos leveseiket főleg
: halból, húsból, zöldségekből készítik. A négy leghíresebb francia leves: homárleves, kagylóleves, francia hagymaleves, fokhagymaleves. A levesek után kerülnek az asztalra az előételek, amelyek főként friss zöldségekből és halakból készülnek. A főételek húsból és köretekből állnak. Igen kedvelt a borjúból és marhából készült sült hús, krumplival vagy salátával. Igazi francia ínyencségek a kagylóból, rákból készült ételek, melyeket általában fűszeres mártásokkal tálalnak. Szintén a francia konyha jellegzetességei a finomabbnál finomabb sajtok. Franciák csaknem háromszázféle sajtot készítenek és fogyasztanak. Az ementáli, edámi, a trappista, a rokfort, brie és camember francia sajtok, melyek Európa-szerte közkedveltek. Az étkezések végi desszertek többnyire könnyű gyümölcsös sütemények és felfújtak. A legismertebb francia édesség a karamellás puding (créme brulée).

Étkezés közben a franciák leginkább bort isznak. Minden ételnek megvan a maga borkülönlegessége. Megtehetik, mivel Franciaország egyharmada borvidék. A francia italkultúrához hozzátartoznak még a minőségi pezsgők, konyakok és pálinkák is, de ezeket általában önmagukban, nem étkezés közben  isszák.

 

                                                                                                                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólás írása
+ =
Címkék:

Archívum

2013. november
Közzétették az Év Bortermelője díj jelöltjeit
Országos főzőversenyt hirdetnek közétkeztető cégek számára
2013. október
Több mint százezren látogattak el a Csabai Kolbászfesztiválra
Klasszikus és modernizált recepteket mutat be az új Gundel Szakácskönyv
Csökken a sertésállomány, nő a szarvasmarha-állomány
Őszi gasztronómiai séták ínyenceknek és kíváncsiaknak
Magyar siker a világ legnagyobb élelmiszer-ipari kiállításán
Eltűnik a cigánypecsenye elnevezés a hannoveri önkormányzati menzákról
2013. szeptember
Egészségmegőrző mintaprojekt a sarkadi kistérségben
A gyulai önkormányzat megvásárolta a Gyulai Húskombinátot
Sejtszinten fiatalodik meg az ember az életmódváltástól
Folyamatosan csökken a húsfogyasztás
Paprikás csokoládétorta nyerte a hobbicukrászok versenyét
Megkezdődött a nemzetek sajtversenye
Megtalálhatták a jeges csokoládé első angol receptjét
Áfonyával csökkenthető a cukorbetegség kockázata
2013. augusztus
Új termékek egészségtudatos fogyasztóknak a húsipari kutatótól
A túl sok vas növelheti az Alzheimer-kór kockázatát
Kóstolja meg Magyarországot!
Már hatezer éve is fűszerezték az ételt az európaiak
A fokhagyma felére csökkentheti a tüdőrákkockázatot
Talán jobban odafigyelünk a táplákozásra?
Kevesebb tésztát esznek az olaszok
Lisztekről tabuk nélkül.
Ha nincs, időd készíts Pastat!
Miről fog szólni az alapanyagok blog?
2013. július
Együttműködés az Ars Vino Borszaküzlettel
2013. június
A világ csodálatos konyhái. Kínai konyha
mitfozzek.hu bemutatót tartottunk a Hotel Noniusban!
A világ csodálatos konyhái. Francia konyha
2013. május
A világ csodálatos konyhái. Olasz konyha
Főztünk a III. Gyulavári kastélynapokon
2013. április
Április végi gasztroprogramok
Új megjelenés és szolgáltatások
Nyereményjáték
Lezárult a mitfozzek.hu nyereményjátéka!
Gasztronómiai programok 2013 március
Gasztroprogram: Szegedi Toros Pálinkafesztivál - 2013. február 28. – március 3.
2013. február
Zöldségek az egészség "őrei" : A "Pirosak"
Zöldségek az egészség "őrei" : A "Zöldek"
Zsemlemorzsa házilag
2013. január
Farsangi Torkos Csütörtök
Pesto, egy csipetnyi Olaszország:)
Edd a szezont!
XIII. Gyulai Böllér- és Pálinkanapok
2012. december
B.U.É.K!!!
Gasztronómia és Újévi hiedelmek
Áldott karácsonyt kívánunk!
V. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál margójára
Disznótor! Indul a szezon:)
2012. november
Hogyan fotózzunk ételeket?
V. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál
Hogyan vásároljunk (csak egy ötlet)?
A programozó konyhájából jelentjük:).
Benedek tojás
Történetek Angliából I.
2012. október
mitfozzek.hu 2.2-es verziója működik
Erfurt 2012!
Elindult az új oldalunk!

Hirdetések

Közösség