Magazin


Gasztronómia és Újévi hiedelmek

Írta: Mária | 2012-12-29

Bizonyára már mindenki hallott újévi babonákról, hiedelmekről és sokan hisznek is benne.

Mivel néhány hiedelem a gasztronómiához is kapcsolódik, ezért párat számba is veszünk olvasóink számára.

Mit együnk ,hogy szerencsénk legyen a következő évben?

A babona szerint lencsét kell enni, hogy anyagi bőséget hozzon a következő évre.
Valójában az aprószemes ételek -mint a lencse is- szimbolizálják a pénzérmét.
Így ha az újév napján ilyet fogyasztunk, egész évben mentesek leszünk az üres pénztárca látványától.
Ezek az alapanyagok a lencse, borsó, bab, a köles és a rizs is.Háziszárnyas fogyasztása régi időkben szigorúan tilos volt,
hiszen a szárnyasok elkaparhatják a szerencsét,ellentétben a disznóval, mert a sertés kitúrhatja azt.

A hal, a vízpart közelében élőknek szerencsét hozhat (Pl.: Budapest , Szeged stb.),de a régiek szerint elúszik vele.
Az életet és a  boldogságot is a rétessel lehet hosszúra nyújtani.
Az üzletembereknek érdemes gyümölcsöt fogyasztani, hogy egész esztendőben gyümölcsöző legyen vállalkozásuk.
Jó, ha van méz is a háznál, mikor az óra éjszaka 12-öt üt, mert a szerelmesek ha mézzel kenik be szájukat, 
és csókot váltanak, akkor bizony édes és hosszú lesz a szerelmük.

A szájhagyomány szerint, az elkövetkezendő évünkre kihat, hogy mit teszünk szilveszter és újév első napján.

Ha veszekszünk, akkor egész évünket sok veszekedéssel fogjuk tölteni. 
Ha munkával töltjük ezt a két napot, akkor biztos bőven akad majd  tennivaló a következő 12 hónapban is.
Akik valóban dolgozni fognak, törekedjenek arra, hogy olyan munkát végezzenek, amilyet 52 héten keresztül szívesen tesznek.
Nem szabad orvost hívni, vagy orvoshoz menni, mert beteges hónapok elé nézhetünk akkor.
Tilos mosni, teregetni, vagy a szemetet kivinni a házból mert ezzel szintén kitessékeljük Fortunát otthonunkból.
Nem mindegy, hogy újév napján kiket engedünk be a házunkba, mert ha férfit, az a jószerencsét hozza magával,
ha nőt, az bizony a balsorsot.

Vannak akik mosolyognak a babonák hallatán, vannak akik biztosan már előkészítettek mindent a "pénzhozó" Lencsegulyáshoz.
Nem kell hinni benne, sőt mindenki úgyis maga fogja eldönteni, hogy kivel és mivel tölti el a szilveszter éjszakáját és az Újév első napját. 
De egy valamiben biztosak lehetünk: 2012 december 31-én is sokan lesznek akik megteszik újévi fogadalmaikat,
lesznek akik lelkesen főzik majd otthon a lencsét, vagy a malacsültet is.
És még valamiben biztosak lehetünk: 00.01 perckor a himnusz után sok embertásunk fogja pezsgővel és új reménnyel kezdeni az évet,
hogy idén, bizony mindenkinek sikerülni fog szebbé és boldogabbá varázsolni életét.
Színesebbé és változatosabbá tenni konyháját, és azokat az ételeket amit a családdal együtt fogyaszt el minden nap.
Ehhez szeretnénk mindenkinek a következő évben is menüajánlatainkkal hozzájárulni, és kívánni :


Sikerekben és Finom Ételekben Gazdag Boldog Új Évet! :)

                                                  

A mitfozzek.hu csapata
 

Hozzászólás írása
+ =

Archívum

2013. november
Közzétették az Év Bortermelője díj jelöltjeit
Országos főzőversenyt hirdetnek közétkeztető cégek számára
2013. október
Több mint százezren látogattak el a Csabai Kolbászfesztiválra
Klasszikus és modernizált recepteket mutat be az új Gundel Szakácskönyv
Csökken a sertésállomány, nő a szarvasmarha-állomány
Őszi gasztronómiai séták ínyenceknek és kíváncsiaknak
Magyar siker a világ legnagyobb élelmiszer-ipari kiállításán
Eltűnik a cigánypecsenye elnevezés a hannoveri önkormányzati menzákról
2013. szeptember
Egészségmegőrző mintaprojekt a sarkadi kistérségben
A gyulai önkormányzat megvásárolta a Gyulai Húskombinátot
Sejtszinten fiatalodik meg az ember az életmódváltástól
Folyamatosan csökken a húsfogyasztás
Paprikás csokoládétorta nyerte a hobbicukrászok versenyét
Megkezdődött a nemzetek sajtversenye
Megtalálhatták a jeges csokoládé első angol receptjét
Áfonyával csökkenthető a cukorbetegség kockázata
2013. augusztus
Új termékek egészségtudatos fogyasztóknak a húsipari kutatótól
A túl sok vas növelheti az Alzheimer-kór kockázatát
Kóstolja meg Magyarországot!
Már hatezer éve is fűszerezték az ételt az európaiak
A fokhagyma felére csökkentheti a tüdőrákkockázatot
Talán jobban odafigyelünk a táplákozásra?
Kevesebb tésztát esznek az olaszok
Lisztekről tabuk nélkül.
Ha nincs, időd készíts Pastat!
Miről fog szólni az alapanyagok blog?
2013. július
Együttműködés az Ars Vino Borszaküzlettel
2013. június
A világ csodálatos konyhái. Kínai konyha
mitfozzek.hu bemutatót tartottunk a Hotel Noniusban!
A világ csodálatos konyhái. Francia konyha
2013. május
A világ csodálatos konyhái. Olasz konyha
Főztünk a III. Gyulavári kastélynapokon
2013. április
Április végi gasztroprogramok
Új megjelenés és szolgáltatások
Nyereményjáték
Lezárult a mitfozzek.hu nyereményjátéka!
Gasztronómiai programok 2013 március
Gasztroprogram: Szegedi Toros Pálinkafesztivál - 2013. február 28. – március 3.
2013. február
Zöldségek az egészség "őrei" : A "Pirosak"
Zöldségek az egészség "őrei" : A "Zöldek"
Zsemlemorzsa házilag
2013. január
Farsangi Torkos Csütörtök
Pesto, egy csipetnyi Olaszország:)
Edd a szezont!
XIII. Gyulai Böllér- és Pálinkanapok
2012. december
B.U.É.K!!!
Gasztronómia és Újévi hiedelmek
Áldott karácsonyt kívánunk!
V. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál margójára
Disznótor! Indul a szezon:)
2012. november
Hogyan fotózzunk ételeket?
V. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál
Hogyan vásároljunk (csak egy ötlet)?
A programozó konyhájából jelentjük:).
Benedek tojás
Történetek Angliából I.
2012. október
mitfozzek.hu 2.2-es verziója működik
Erfurt 2012!
Elindult az új oldalunk!

Hirdetések

Közösség