Magazin


Magyar siker a világ legnagyobb élelmiszer-ipari kiállításán

Írta: Antal | 2013-10-08

Magyar siker a világ legnagyobb élelmiszer-ipari kiállításán

Bejutott a legjobb innovációk közé egy magyar fejlesztésű, csíráztatott szójából készült tofu a világ legnagyobb élelmiszeripari vásárán, a kölni Anugán.

 A vásár "2013 íze" nevű versenyén tíz kategóriában válogatták ki a legjobb fejlesztéseket. A magyar termék az úgynevezett Fine Food kategóriában jutott be a díjazottak közé. A szakmai zsűri egyebek között egy német fejlesztésű, rózsaszínű basmati rizst, egy szingapúri cég fekete színű szójatejporát és egy portugál gyártó fokhagymás mézét díjazta a magyar tofu mellett.
 
    A magyar fejlesztés több mint 1200 termékkel versenyezve jutott a legjobbak közé. Alapanyaga a Yaso márkanevű, génmódosítás nélküli (GMO-mentes) szójababból természetes úton előállított, adalékanyagokat nem tartalmazó szójatermék. 
 
    A Yaso teljes értékű, húshelyettesítő fehérjeforrás és "univerzális termék", vagyis a tofu csupán egy a sok lehetőség közül, amire alkalmas -  mondta Szilbereky Jenő, a Fitorex Kft. társtulajdonos-ügyvezető igazgatója az MTI-nek telefonon. A magyar szabadalom alapján lehet gyártani például csökkentett szénhidráttartalmú, gluténmentes, és búzalisztet egyáltalán nem tartalmazó tésztát, vagy éppen koleszterinszegény húskészítményeket - tette hozzá.
 
    A cég több százmillió forintot fordított a Yaso kifejlesztésére, és mintegy félmilliárd forintos beruházással épített üzemet a Duna-kanyarban fekvő Sződön. Ázsiában és a Távol-Keleten elsősorban a gyártási technológiát kívánja értékesíteni, a fejlett nyugati országokban pedig mindenekelőtt együttműködési megállapodások kidolgozása a célja, amelyek révén alapanyagot biztosíthat új termékekhez - mondta Szilbereky Jenő. 
 
    Az Anugát kétévente rendezik meg. Az idén 98 országból összesen 6777 kiállító mutatkozik be. A szerdáig tartó vásáron 44 magyar cég vesz részt. A szervezők várakozása szerint 150-200 ezer szakmai látogató megy el a kölni kiállításra a világ minden tájáról.
 
MTI
Hozzászólás írása
+ =

Archívum

2013. november
Közzétették az Év Bortermelője díj jelöltjeit
Országos főzőversenyt hirdetnek közétkeztető cégek számára
2013. október
Több mint százezren látogattak el a Csabai Kolbászfesztiválra
Klasszikus és modernizált recepteket mutat be az új Gundel Szakácskönyv
Csökken a sertésállomány, nő a szarvasmarha-állomány
Őszi gasztronómiai séták ínyenceknek és kíváncsiaknak
Magyar siker a világ legnagyobb élelmiszer-ipari kiállításán
Eltűnik a cigánypecsenye elnevezés a hannoveri önkormányzati menzákról
2013. szeptember
Egészségmegőrző mintaprojekt a sarkadi kistérségben
A gyulai önkormányzat megvásárolta a Gyulai Húskombinátot
Sejtszinten fiatalodik meg az ember az életmódváltástól
Folyamatosan csökken a húsfogyasztás
Paprikás csokoládétorta nyerte a hobbicukrászok versenyét
Megkezdődött a nemzetek sajtversenye
Megtalálhatták a jeges csokoládé első angol receptjét
Áfonyával csökkenthető a cukorbetegség kockázata
2013. augusztus
Új termékek egészségtudatos fogyasztóknak a húsipari kutatótól
A túl sok vas növelheti az Alzheimer-kór kockázatát
Kóstolja meg Magyarországot!
Már hatezer éve is fűszerezték az ételt az európaiak
A fokhagyma felére csökkentheti a tüdőrákkockázatot
Talán jobban odafigyelünk a táplákozásra?
Kevesebb tésztát esznek az olaszok
Lisztekről tabuk nélkül.
Ha nincs, időd készíts Pastat!
Miről fog szólni az alapanyagok blog?
2013. július
Együttműködés az Ars Vino Borszaküzlettel
2013. június
A világ csodálatos konyhái. Kínai konyha
mitfozzek.hu bemutatót tartottunk a Hotel Noniusban!
A világ csodálatos konyhái. Francia konyha
2013. május
A világ csodálatos konyhái. Olasz konyha
Főztünk a III. Gyulavári kastélynapokon
2013. április
Április végi gasztroprogramok
Új megjelenés és szolgáltatások
Nyereményjáték
Lezárult a mitfozzek.hu nyereményjátéka!
Gasztronómiai programok 2013 március
Gasztroprogram: Szegedi Toros Pálinkafesztivál - 2013. február 28. – március 3.
2013. február
Zöldségek az egészség "őrei" : A "Pirosak"
Zöldségek az egészség "őrei" : A "Zöldek"
Zsemlemorzsa házilag
2013. január
Farsangi Torkos Csütörtök
Pesto, egy csipetnyi Olaszország:)
Edd a szezont!
XIII. Gyulai Böllér- és Pálinkanapok
2012. december
B.U.É.K!!!
Gasztronómia és Újévi hiedelmek
Áldott karácsonyt kívánunk!
V. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál margójára
Disznótor! Indul a szezon:)
2012. november
Hogyan fotózzunk ételeket?
V. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál
Hogyan vásároljunk (csak egy ötlet)?
A programozó konyhájából jelentjük:).
Benedek tojás
Történetek Angliából I.
2012. október
mitfozzek.hu 2.2-es verziója működik
Erfurt 2012!
Elindult az új oldalunk!

Hirdetések

Közösség