Magazin


A világ csodálatos konyhái. Kínai konyha

Írta: Szilárd | 2013-06-16

A világ csodálatos konyhái. Kínai konyha

 Kínai konyha, ahol, ami mozog megsütik, ami nem mozog, azzal fűszerezik!

A buddhista hívők vegetáriánus étrend szerint étkeztek, így jól ismerték az ételek tápértékét, élelmiszerforrásaik szűkös volta ellenére is kielégítően táplálkoztak.

A kínaiak asztalán minden étkezéskor találhatunk rizst és válogatott salátát is. Természetesen az ország különböző felein elég eltérőek az étkezési szokások. Észak-kínára a pekingi konyha jellemző, megy az udvari kifinomultság jegyeit viselik. Erősen befolyásolta e terület főzési módját a gyakori mongol hódítás. Itt gyakran használnak  bárány- és a birkahúst, rizs helyett a búza a legfőbb gabona. A híres édes-savanyú mártás nagy mestereit is itt találjuk.
A nyugati országrész jellemzője a szecsáni konyha. Megfontoltan és bölcsen használják fűszereiket, amelyek között főszerepet kap az apró csípős paprika. Nyugat-Kínában ismerik az összes konzerválási eljárást, így a sózást, a szárítást, a füstölést, az ecetben és technológiák mindegyikét nagy művészettel alkalmazzuk.
Kelet központja Sanghaj. Jellemző a rizs és a hal, valamint a sertészsír használata. Délen leginkább a gőzöléses főzést kedvelik, de sütnek is. Nagy szerepet kapnak az apró tengeri állatok, kagylók, csigák és rákocskák. Gyakori a különleges ízpárosítás, így találkozunk olyan ételekkel, mint a marhahús hallal vagy sertés kagylómártással. Gyakran használják a világos szójamártást. Ételeikben szívesen adnak gyümölcsöt a hús mellé. Igen híres a kantoni rizs, amely a világ minden kínai vendéglőjének étlapján szerepel.
Kínai étkezési szokások:
A kínaiak sohasem esznek sietve, ha az asztalnál ülnek. Az étel íze csak alapos rágással élvezhető igazán.
Általában nem isznak az asztalnál, viszont a kínai ételek nem szárazak, és mindig felszolgálnak levest; egy-két főfogás után újra leves következik.
A hal és húsétel felszolgálása sokszor egy időben zajlik, majd következik egy leves és egy cukrozott vagy édes fogás. Aztán újra halat, valamint baromfit adnak fel. Az étkezést újabb leves zárja le.

Egy vacsora mindig tartalmaz halat, sertést és baromfit.

Italok:

Evés után azonban gyakran fogyasztanak rizsbort. A rizsbort másként sárga bornak is nevezik, és igen gyakran használják ételek készítéséhez. A rizsboron kívül nagyon sokféle pálinkát készítenek, például kölesből, cirokból és rizsből.

A rizs:

A rizs az a kínaiaknak az ami nekünk a kenyér. A rizs különös képessége, hogy csaknem mindenhez illik: a bő levű, fűszeres ételek fölösleges zaftját magába szívja, a kopogós, száraz húsféléknek pedig egyfajta lágyságot kölcsönöz. Rizst minden étkezéshez fogyasztanak. Tápértéke néhány gabonafélénél jóval nagyobb, ha nem hántolják meg túlságosan. Hizlaló lehet, mivel keményítőben gazdag energiaforrás. Ugyanakkor a fogyókúrák egyik alapeleme szokott lenni, mert az éhséget négyszer olyan jólcsillapítja, mint a kenyér.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A pekingi konyha jelenti a nyugati ember számára “A” kínai ételeket. Innen erednek a legkifinomultabb fogások, mint például a pekingi kacsa. Ebben a konyhában a legjellemzőbb a különféle szárazföldi eredetű húsok alkalmazása, és a pekingi konyhában léteznek belsőségből készült ételek . Mindazonáltal ez a leginkább olvasztó-jellegű konyha, hiszen a császári udvarba évszázadokon keresztül áramlottak az emberek kínai teljes területéről…sőt egy idő után az egész világból.Talán itt a leginkább jellemző a tészta (a hiedelmekkel ellentétben búzatészta). Erős mongol hatások is megfigyelhetők benne.

A sechuáni konyha kínai középső, manapság nem éppen a leggazdagabb régióiból származik. Sechuan tartomány (amely egyébként sokkal nagyobb, mint hazánk)  már magasabban fekszik, éghajlata kontinentális és hegyvidéki, ezért hidegek az éjszakák és a telek. Erre a tájegységre a legjellemzőbbek a különféle csípős paprikák és az erősen fűszeres szószok.

A kantoni konyha a déli, tengerparti, ezért meleg és monszun éghajlatú a vidékek konyhája. Nagyon sok hal és tengeri élőlény jellemzi, amelyeket nagyon ízletesen képesek elkészíteni. A kantoni konyha viszonylag ritkább errefelé.

A makaoi konyha nem kínai, hanem portugál eredetű. Egyetlen területen, makaó városállamában (és talán egy kicsit a nem messze fekvő Hong Kongban) található meg. Mivel ezt a területet portugál lakosok lakták be, ezért az ő konyhájuk lépett házasságra a kínaival, kialakítva sajátos elegyét a kettőnek. A makaói konyhára jellemzőek például a mélysütött bundázott falatok (lsd. tempura a japánoknál).

Hozzászólás írása
+ =
Címkék:

Archívum

2013. november
Közzétették az Év Bortermelője díj jelöltjeit
Országos főzőversenyt hirdetnek közétkeztető cégek számára
2013. október
Több mint százezren látogattak el a Csabai Kolbászfesztiválra
Klasszikus és modernizált recepteket mutat be az új Gundel Szakácskönyv
Csökken a sertésállomány, nő a szarvasmarha-állomány
Őszi gasztronómiai séták ínyenceknek és kíváncsiaknak
Magyar siker a világ legnagyobb élelmiszer-ipari kiállításán
Eltűnik a cigánypecsenye elnevezés a hannoveri önkormányzati menzákról
2013. szeptember
Egészségmegőrző mintaprojekt a sarkadi kistérségben
A gyulai önkormányzat megvásárolta a Gyulai Húskombinátot
Sejtszinten fiatalodik meg az ember az életmódváltástól
Folyamatosan csökken a húsfogyasztás
Paprikás csokoládétorta nyerte a hobbicukrászok versenyét
Megkezdődött a nemzetek sajtversenye
Megtalálhatták a jeges csokoládé első angol receptjét
Áfonyával csökkenthető a cukorbetegség kockázata
2013. augusztus
Új termékek egészségtudatos fogyasztóknak a húsipari kutatótól
A túl sok vas növelheti az Alzheimer-kór kockázatát
Kóstolja meg Magyarországot!
Már hatezer éve is fűszerezték az ételt az európaiak
A fokhagyma felére csökkentheti a tüdőrákkockázatot
Talán jobban odafigyelünk a táplákozásra?
Kevesebb tésztát esznek az olaszok
Lisztekről tabuk nélkül.
Ha nincs, időd készíts Pastat!
Miről fog szólni az alapanyagok blog?
2013. július
Együttműködés az Ars Vino Borszaküzlettel
2013. június
A világ csodálatos konyhái. Kínai konyha
mitfozzek.hu bemutatót tartottunk a Hotel Noniusban!
A világ csodálatos konyhái. Francia konyha
2013. május
A világ csodálatos konyhái. Olasz konyha
Főztünk a III. Gyulavári kastélynapokon
2013. április
Április végi gasztroprogramok
Új megjelenés és szolgáltatások
Nyereményjáték
Lezárult a mitfozzek.hu nyereményjátéka!
Gasztronómiai programok 2013 március
Gasztroprogram: Szegedi Toros Pálinkafesztivál - 2013. február 28. – március 3.
2013. február
Zöldségek az egészség "őrei" : A "Pirosak"
Zöldségek az egészség "őrei" : A "Zöldek"
Zsemlemorzsa házilag
2013. január
Farsangi Torkos Csütörtök
Pesto, egy csipetnyi Olaszország:)
Edd a szezont!
XIII. Gyulai Böllér- és Pálinkanapok
2012. december
B.U.É.K!!!
Gasztronómia és Újévi hiedelmek
Áldott karácsonyt kívánunk!
V. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál margójára
Disznótor! Indul a szezon:)
2012. november
Hogyan fotózzunk ételeket?
V. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál
Hogyan vásároljunk (csak egy ötlet)?
A programozó konyhájából jelentjük:).
Benedek tojás
Történetek Angliából I.
2012. október
mitfozzek.hu 2.2-es verziója működik
Erfurt 2012!
Elindult az új oldalunk!

Hirdetések

Közösség