Magazin


Disznótor! Indul a szezon:)

Írta: Antal | 2012-12-01

Indul a szezon, mondhatnánk, de ez igaz is! Most jött el a disznóvágások ideje. Ilyenkor töltödnek fel a házi éléskamrák kolbásszal, hurkával, sonkával és egyéb finom "disznósággal".

Mi sem cselekedtünk másképp, gyorsan nekifogtunk feltölteni a készleteket. Sajnos az idő nem nagyon kedvezett - eleredt az eső -, de nem szegte kedvünket ez sem:). Szóval a mitfozzek.hu-s csapat összeállt. Rutinban nincs hiány, hiszen ebben az "összeállításban" 17 év alatt elég sok disznóvágást elvégeztünk a családban.

Az igazsághoz, hozzátartozik, hogy nem a hagyományoknak megfelelően kezdtünk neki. A pálinka, amivel ugye minden disznóvágást indítani kell, most elmaradtsmiley! Elmaradt, mert mindannyian kocsival voltunk és csak délután kettő fele tudtunk nekifogni a jószágnak. 
Nem egy nagy disznót vágtunk (120-130 kilóra saccoltuk), mert még februárig 2 nagyobb jószág az ólban röfög:). Na majd azokkal bírkózhatunk egyett.

Elég gyorsan haladtunk, mert az eső is esett és mindenki rutinból végzi már a dolgát. A férfiak kint dolgoznak, az asszonyok biztosítják a hátteret. Mert bizony ez csapat munka a javából! Egyikünk kiegészíti a másikat.
Most inkább a hűtőszekrénybe dolgoztunk, hiszen februárra ott lesz a két nagy jószág. Természetesen azért egy kis friss húst sütöttünk és hagymás vér is készült.
Disznóvágás nálunk nincs kolbász és disznósajt nélkül! Ezért ezeket is elkészítettük, de csak sütnivaló kolbászt lett. Hurka most az idő rövidsége miatt nem készült. A májat eltettük, amiből finom pirított máj lesz:).

Aprópó sült kolbász! Nagyon sokáig (a múlt évig) a sütnivaló kolbászt nem tettük fel rövid 1 napos füstre, hanem töltés után azonnal a fagyasztó ládába került. Történt tavaly, hogy vendégségbe mentünk sógoromékhoz és elfelejtette, hogy nincs otthon sütni való kolbász. No, gyorsan elmentünk a húsboltba, de már csak olyan friss sütni való kolbász volt, amit egy kicsit megfüstöltek. Na most már mindegy, gondoltuk, veszünk belőle, mert bizony nagyon éhesek voltunksmiley.  Megsütöttük! Mindenki egybehangzó véleménye az volt, hogy ezentúl minden sütni való friss kolbászt, egy laza 1 napos füstre felteszünk! Ma ezt meg is tettük, természetsen a disznósajttal együtt!

A mai nap történése volt még a zsír kisütése, a toroskáposzta és a finom orja leves elkészítése is. 

Valóban nem volt nagy jószág, de azért kellemesen elfáradtunk. Ami viszont pótolhatatlan, az a jó hangulat, amikor egymást ugratjuk, vagy régi történeteket mesélünk. A többire meg ahogy a reklám is mondja, ott a Master-Card:))).

A végére egy kis reklám:). A családtagunk és hentesük nem más, mint Dinya Imre, aki egyben a "Gyulai Hentesek Hagyományörző Egyesület"-ének az elnöke is:). Weboldalukon igen sok értékes programra találhattok.

{gallery}disznotor-2012{/gallery}

Hozzászólás írása
+ =

Archívum

2013. november
Közzétették az Év Bortermelője díj jelöltjeit
Országos főzőversenyt hirdetnek közétkeztető cégek számára
2013. október
Több mint százezren látogattak el a Csabai Kolbászfesztiválra
Klasszikus és modernizált recepteket mutat be az új Gundel Szakácskönyv
Csökken a sertésállomány, nő a szarvasmarha-állomány
Őszi gasztronómiai séták ínyenceknek és kíváncsiaknak
Magyar siker a világ legnagyobb élelmiszer-ipari kiállításán
Eltűnik a cigánypecsenye elnevezés a hannoveri önkormányzati menzákról
2013. szeptember
Egészségmegőrző mintaprojekt a sarkadi kistérségben
A gyulai önkormányzat megvásárolta a Gyulai Húskombinátot
Sejtszinten fiatalodik meg az ember az életmódváltástól
Folyamatosan csökken a húsfogyasztás
Paprikás csokoládétorta nyerte a hobbicukrászok versenyét
Megkezdődött a nemzetek sajtversenye
Megtalálhatták a jeges csokoládé első angol receptjét
Áfonyával csökkenthető a cukorbetegség kockázata
2013. augusztus
Új termékek egészségtudatos fogyasztóknak a húsipari kutatótól
A túl sok vas növelheti az Alzheimer-kór kockázatát
Kóstolja meg Magyarországot!
Már hatezer éve is fűszerezték az ételt az európaiak
A fokhagyma felére csökkentheti a tüdőrákkockázatot
Talán jobban odafigyelünk a táplákozásra?
Kevesebb tésztát esznek az olaszok
Lisztekről tabuk nélkül.
Ha nincs, időd készíts Pastat!
Miről fog szólni az alapanyagok blog?
2013. július
Együttműködés az Ars Vino Borszaküzlettel
2013. június
A világ csodálatos konyhái. Kínai konyha
mitfozzek.hu bemutatót tartottunk a Hotel Noniusban!
A világ csodálatos konyhái. Francia konyha
2013. május
A világ csodálatos konyhái. Olasz konyha
Főztünk a III. Gyulavári kastélynapokon
2013. április
Április végi gasztroprogramok
Új megjelenés és szolgáltatások
Nyereményjáték
Lezárult a mitfozzek.hu nyereményjátéka!
Gasztronómiai programok 2013 március
Gasztroprogram: Szegedi Toros Pálinkafesztivál - 2013. február 28. – március 3.
2013. február
Zöldségek az egészség "őrei" : A "Pirosak"
Zöldségek az egészség "őrei" : A "Zöldek"
Zsemlemorzsa házilag
2013. január
Farsangi Torkos Csütörtök
Pesto, egy csipetnyi Olaszország:)
Edd a szezont!
XIII. Gyulai Böllér- és Pálinkanapok
2012. december
B.U.É.K!!!
Gasztronómia és Újévi hiedelmek
Áldott karácsonyt kívánunk!
V. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál margójára
Disznótor! Indul a szezon:)
2012. november
Hogyan fotózzunk ételeket?
V. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál
Hogyan vásároljunk (csak egy ötlet)?
A programozó konyhájából jelentjük:).
Benedek tojás
Történetek Angliából I.
2012. október
mitfozzek.hu 2.2-es verziója működik
Erfurt 2012!
Elindult az új oldalunk!

Hirdetések

Közösség