Belépés vagy Regisztráció
Írta: Antal | 2012-12-01
Indul a szezon, mondhatnánk, de ez igaz is! Most jött el a disznóvágások ideje. Ilyenkor töltödnek fel a házi éléskamrák kolbásszal, hurkával, sonkával és egyéb finom "disznósággal".
Mi sem cselekedtünk másképp, gyorsan nekifogtunk feltölteni a készleteket. Sajnos az idő nem nagyon kedvezett - eleredt az eső -, de nem szegte kedvünket ez sem:). Szóval a mitfozzek.hu-s csapat összeállt. Rutinban nincs hiány, hiszen ebben az "összeállításban" 17 év alatt elég sok disznóvágást elvégeztünk a családban.
Az igazsághoz, hozzátartozik, hogy nem a hagyományoknak megfelelően kezdtünk neki. A pálinka, amivel ugye minden disznóvágást indítani kell, most elmaradt! Elmaradt, mert mindannyian kocsival voltunk és csak délután kettő fele tudtunk nekifogni a jószágnak.
Nem egy nagy disznót vágtunk (120-130 kilóra saccoltuk), mert még februárig 2 nagyobb jószág az ólban röfög:). Na majd azokkal bírkózhatunk egyett.
Elég gyorsan haladtunk, mert az eső is esett és mindenki rutinból végzi már a dolgát. A férfiak kint dolgoznak, az asszonyok biztosítják a hátteret. Mert bizony ez csapat munka a javából! Egyikünk kiegészíti a másikat.
Most inkább a hűtőszekrénybe dolgoztunk, hiszen februárra ott lesz a két nagy jószág. Természetesen azért egy kis friss húst sütöttünk és hagymás vér is készült.
Disznóvágás nálunk nincs kolbász és disznósajt nélkül! Ezért ezeket is elkészítettük, de csak sütnivaló kolbászt lett. Hurka most az idő rövidsége miatt nem készült. A májat eltettük, amiből finom pirított máj lesz:).
Aprópó sült kolbász! Nagyon sokáig (a múlt évig) a sütnivaló kolbászt nem tettük fel rövid 1 napos füstre, hanem töltés után azonnal a fagyasztó ládába került. Történt tavaly, hogy vendégségbe mentünk sógoromékhoz és elfelejtette, hogy nincs otthon sütni való kolbász. No, gyorsan elmentünk a húsboltba, de már csak olyan friss sütni való kolbász volt, amit egy kicsit megfüstöltek. Na most már mindegy, gondoltuk, veszünk belőle, mert bizony nagyon éhesek voltunk. Megsütöttük! Mindenki egybehangzó véleménye az volt, hogy ezentúl minden sütni való friss kolbászt, egy laza 1 napos füstre felteszünk! Ma ezt meg is tettük, természetsen a disznósajttal együtt!
A mai nap történése volt még a zsír kisütése, a toroskáposzta és a finom orja leves elkészítése is.
Valóban nem volt nagy jószág, de azért kellemesen elfáradtunk. Ami viszont pótolhatatlan, az a jó hangulat, amikor egymást ugratjuk, vagy régi történeteket mesélünk. A többire meg ahogy a reklám is mondja, ott a Master-Card:))).
A végére egy kis reklám:). A családtagunk és hentesük nem más, mint Dinya Imre, aki egyben a "Gyulai Hentesek Hagyományörző Egyesület"-ének az elnöke is:). Weboldalukon igen sok értékes programra találhattok.
{gallery}disznotor-2012{/gallery}