Belépés vagy Regisztráció
Írta: Szilárd | 2013-05-30
Az olasz konyhát valószínűleg ízletessége, és az ételek kimeríthetetlen sokfélesége tette a világ egyik legismertebb konyhájává.
Tésztás ételeik, bőséges pizzáik, zöldségleveseik, halas és zöldséges ételeik, ínycsiklandó édességeik mind-mind hihetetlen népszerűségnek örvendenek világszerte. Ha beleszerelmesedünk egy-egy jobbfajta ételbe, itthon mi magunk is megpróbálkozhatunk elkészítésével, szerencsére a nagyobb hazai üzletekben a legtöbb szükséges alapanyag beszerezhető.
Az olasz konyha igen változatos, míg északon előszeretettel készítenek különböző risottokat, dél felé haladva már a „pasta” az uralkodó eleme a konyha művészetnek. Itália egyik legészakibb és legkisebb tartománya Friuli Venezia Giulia. Az osztrák és a szlovén határ közelsége a konyha művészetre is rányomta a bélyegét. Egy étkezés szinte elképzelhetetlen a híres San Daniela sonka nélkül. Az előételek között szereplő San Daniele sonka (prosciutto crudo di San Daniele), világhírű. Míg országszerte az éttermekben általában sárgadinnyével kerül az étlapokra, Friuliban gyakran kínálják fügével is. A speck szintén fontos szerepet tölt be a különböző fogások között , de érdemes megemlítenünk az 1800-as évek közepétől ismert Pitina névre keresztelt különlegesen finom szalámit is, melyet korábban szigorúan csak vadhúsból készítettek ma a szarvas, kecske mellett már disznóhússal is készítik
.
Cividale del Friuli
Északon jellemzően több risotto-t és levest is fogyasztanak mint Itália középső tartományaiban vagy főleg a déli régiókban így Friuli-ban is nagyobb szerep jut még a zuppa-nak és a Minestrone-nak. Cividale del Friuli a régió egyik legfestőibb kisvárosa szintén ízletes babbal készített Minestrone leveséről is nevezetes, népszerű a régióban sok városban előszeretettel készített "tökös gnocchi" (gnocchi con zucca) valamint a Muset con brovade és a fokhagymás szalámi is a város egyik specialitása. Az édességek között közkedvelt a gubana melyet mazsolaszőlővel, mogyoróval, fenyőmaggal és csokoládéval is készítenek valamint a különböző száraz kekszek.
Gorizia
Jellegzetes az árpagyöngyből és babból készült leves, az aszalt szilvával töltött gnocchi, a Risotto Primaverile-zöldséges risottó és a klasszikus gulyásleves.
Grado
A tenger gazdagságának köszönhetően ízletes halleveseket készítenek. „Il brodetto alla gradese” (több féle halból készül), „il brodetto di seppioline”-tintahallal, főételek közül pedig közkedvelt a töltött tintahal.
Trieszt
Friuli tartomány fővárosában Triesztben több konyha jellegzetességének keverékével találkozunk. Az ízek magukon viselik az osztrák, a magyar és a szláv konyha jellegzetességeit is. Gazdag fűszerezést használnak, népszerű étel többek között a „cevapcici” is (csípős grillezett kolbász), és egy igazi különlegesség a „lasagna al papavero”-a mákos lasagna tészta...
Udine
Nagyon kedveltek a rizottó félék. Riso e fagioli (bab és rizs), minestra di patate e fagioli (krumplival és babbal készített leves), risotto con punte d'asparagi (risottó spárgával), bisna (polenta/puliszka, bab és káposzta), pasta e fagioli (tészta babbal), cialzons (ravioli tészta spenóttal, mazsolával, ricottával), brovada.
• Az Olaszország déli részéből származó mozzarellát eredetileg bivalytejből készítik az 1500-as évek óta. Ha hozzájutunk, mindenképpen érdemes megkóstolnunk a bivalytejből készült mozzarellát, amelynek íze egészen más, mint az itthon kapható, gyakran elég íztelen mozzarelláké. Ezzel szemben a bivaly mozzarellának van egy gyengéd „istállóbukéja”, ami különös ízt varázsol neki. Hagyományosan kézzel formázzák a jellegzetes sajtgolyókat.
• Az olaszok a tésztáikat al dente fogyasztják. Ez azt jelenti, hogy nem főzik teljesen puhára, tocsogósra, hanem roppanósra hagyják. Az olaszok a pasta mellett a zöldségeket és a rizst is al dente készítik.
Bazsalikom: Az olasz konyha kiemelkedő fontosságú zöldfűszere, számtalan tésztás, zöldséges és húsos étel ízesítésére használják az olasz háziasszonyok. Kellemes aromás ízt ad az ételeknek. Kiválóan termeszthető kiskertekben, szereti a magyar éghajlatot is. Amellett, hogy finom, az egészségre is számos jótékony hatást gyakorol, többek között jó görcsoldó, gyulladáscsökkentő és szélhajtó.
Oregánó: más néven szurokfű. Az oregánóról szinte mindenkinek kapásból eszébe jut a pizza, amelynek elsődleges fűszere ez a növény. A világ egyik leggyakrabban használt fűszere. Burgonyás, halas ételekhez, levesekhez is kiváló.
Kakukkfű: Más néven vadcsombor, tömjénfű, démutka. Az olasz konyha jellegzetes zöldfűszere. Erős, zamatos fűszer, amely kis mennyiségben megkoronázhatja az ételspecialitások ízvilágát, viszont érdemes óvatosan adagolni, ha túladagoljuk, akár el is ronthatja ételünket. Gyógynövényként is ismerjük, teája kiváló mandulagyulladás, felső légúti panaszok esetén. Különleges fajtája a citromillatú kakukkfű, amely nagyon illatos aromás, citromos jellegű fűszer.