Belépés vagy Regisztráció
Írta: Mária | 2013-02-15
A likopin egy vörös színű karotinoid. A béta karotinhoz hasonló anyag csak kb. 3-szor reakcióképesebb és hatékonyabb, épp ezért erős antioxidáns. Szervezetünknek segít olyan anyagot termelni,amely képes a szabad gyökök megkötésére, így véd bennünket a rák kialakulása ellen.
A likopin a prosztata rák elleni harc egyik legfontosabb fegyvere!
(Szabad gyökök: A sejtekben keletkeznek az oxidáció melléktermékeként. A környezeti ártalmak hatására, mint az UV sugárzás, dohányzás,stressz túl sok szabad gyök keletkezik. A szabad gyököknek van egy instabil páratlan elektronjuk, ami párt keres magának, ezért sokszor az ép sejtekhez kapcsolódik és roncsolja őket. )
Egy érett paradicsom például 3,9-5,6 mg likopint tartalmaz.
Néhány további érdekesség a paradicsomról...
A Paradicsom Dél -és Közép Amerika őshonos növénye.
A magyar paradicsom szó a "paradicsom
almája" kifejezésből ered. Mai szóhasználatban "alma" nevét máig őrzi az olasz nyelv: pomodoro-azaz aranyalma. A paradicsomban található likopinnak nem csak erős antioxidáns hatása van, hanem szabályozza a koleszterin anyagcseréjét is. Rendszeres fogyasztása megőrzi az erek rugalmasságát. Zsírégető és vízhajtó hatású ,serkenti az emésztést, ezért a fogyókúra egyik tökéletes kelléke. Gyulladáscsökkkentő anyagokat is tartalmaz, megtisztítja a bőrt. Jótékony tulajdonságait főzésAz az ételkészítési eljárás, amikor az élelmiszereket bő vízben vagy folyadékban forrásig hevítjük, majd folyamatosan biztosítva a közel 100 C körüli hőmérsékletet, felpuhítjuk.
A főzést kezdhetjük hideg vízben. Ebben az esetben tartalmast levest, lét kapunk, amivel a hús rostjai nem záródnak azonnal, tehát kioldódnak az ízanyagok. A forró vízbe helyezett hús fehérjéi a forró folyadék hatására kicsapódnak. Az így puhára főzött hús ízanyagai nem oldódnak ki a levesbe. A hús így értékesebb marad ízanyagokba, a leves pedig nem lesz olyan tartalmas mint az előbbi esetben. után is megőrzi. Ásványianyag -és vitamintartalma is figyelemre méltó. A legjelentősebb mértékben a C vitamin talalható meg benne: 20-30 mg/100 gramm. B1- B2- és A vitaminban is gazdag, valamint kálium, kalcium, vas és foszfor forrás.
Figyelem! Jótékony hatása az érett paradicsomnak a legmagasabb, mert a zöld paradicsom mérgező szolanint tartalmaz , ami az érés során fokozatosan lebomlik.
Egy különleges, paradicsomos recept a mitfozzek.hu szakácsától az alábbi linken! :
Paradicsomleves vörös lencsével, bazsalikommal, tejszínes friss sajttal.
Reméljük sikerült hozzájáruljunk egészséged megőrzéséhez! Minden nap fogyassz valamilyen piros zöldséget vagy gyümölcsöt, vagy akár csak igyál napi egy pohár paradicsomlevet!
Jó egészséget, és jó étvágyat kívánunk! :)
mitfozzek.hu csapata