mitfozzek.hu
mitfozzek.hu szakácsa által jóváhagyott recept

Sertésbecsinált karfiollal

4 személy számára

3
3

Leírás:

(Ez a recept eredetileg 10 személy részére lett rögzítve, ezért a recept leírásában található utalások erre vonatkozhatnak.)

A húst kb. 3 dkg.-os darabokra vágjuk.A sárgarépát,a petrezselyemgyökeret,a zellergumót megtisztítjuk és batonokra vágjuk.A húst és a zöldségeket kevés zsíron pároljukAz a hőbehatási eljárás, amikor rövid lében vagy mártásban, fedő alatt puhítjuk meg ételeinket. A párolást végezhetjük fedő nélkül is. Ebben az esetben bizonyos idő múlva a folyadék elpárolog, az anyagok lepirulnak. Így kellemes pörzsanyagokat kapunk. A lepirított anyagokat ezután felöntjük folyadékkal és folytatjuk a párolást. 4-5 percig.Felöntjük hideg vízzel,felforraljuk és a habot leszedjük a tetejéről.Ezután hozzáadjuk az egész,megpucolt vöröshagymát,a rózsáira szedett karfiolt,az egész borsot,a sót és a gyömbért.Majdnem puhára főzzük.Eközben külön edényben,vajban puhára pároljukAz a hőbehatási eljárás, amikor rövid lében vagy mártásban, fedő alatt puhítjuk meg ételeinket. A párolást végezhetjük fedő nélkül is. Ebben az esetben bizonyos idő múlva a folyadék elpárolog, az anyagok lepirulnak. Így kellemes pörzsanyagokat kapunk. A lepirított anyagokat ezután felöntjük folyadékkal és folytatjuk a párolást. a kockára vágott gombát.Egy másikban pedig megfőzzükAz az ételkészítési eljárás, amikor az élelmiszereket bő vízben vagy folyadékban forrásig hevítjük, majd folyamatosan biztosítva a közel 100 C körüli hőmérsékletet, felpuhítjuk.
A főzést kezdhetjük hideg vízben. Ebben az esetben tartalmast levest, lét kapunk, amivel a hús rostjai nem záródnak azonnal, tehát kioldódnak az ízanyagok. A forró vízbe helyezett hús fehérjéi a forró folyadék hatására kicsapódnak. Az így puhára főzött hús ízanyagai nem oldódnak ki a levesbe. A hús így értékesebb marad ízanyagokba, a leves pedig nem lesz olyan tartalmas mint az előbbi esetben.
a zöldborsót,sós vízben.Világos vajas rántástRántás készítésénél először a zsiradékot (sertészsír, olaj, vaj) melegítjük (nem forrósítjuk!) egy lábasban. Hozzáadjuk a vizet és a szükséges színárnyalat eléréséig pirítjuk. Fakanállal állandóan keverjük, majd levesszük a tűzhelyről. Felengedjük hideg folyadékkal, majd habverővel simára, csomómentesre keverjük. A rántást szűrőn keresztülöntve, fakanállal állandóan keverve, adjuk a a forrásban levő leveshez. A rántás a magyar konyha leggyakrabban alkalmazott sűrítési módja. készítünk amivel sűrítjük az ételt,majd hozzáadjuk a gombát és a zöldborsót.Az ételünk akkor megfelelő állományú ha kissé sűrűbb mint a tejszín.Ezután tejszínnel dúsítjuk,felforraljuk és még 5-6 percig főzzük.Kavargassuk,hogy nehogy leragadjon.Mikor kész citromlével ízesítjük.Tálaláskor meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel.
Sertésbecsinált karfiollal

Hozzávalók:

2dkgVöröshagymaEz megfelel0.4közepes vöröshagyma
8dkgSárgarépa   
1.6dkgEz megfelel3.2kiskanálnyi só
6dkgPetrezselyemgyökér    
0gEgész bors    
4dkgZellergumó   
0gGyömbér    
0.4CsomóPetrezselyemzöld    
2dkgZsír (sertés)Ez megfelel1csapott evőkanálnyi (vagy diónyi) zsir
4dkgGomba   
6dkgZöldborsó   
4.8dkgLisztEz megfelel3.2csapott evőkanálnyi (vagy diónyi) liszt
4dkgVajEz megfelel2csapott evőkanálnyi (vagy diónyi) vaj
0.4DbCitrom   
80mlTejszín   
60dkgSertés-apróhús   
0.2DbKarfiol   

Párolt rizs

4 személy számára

Leírás:

Egy lábosban zsírt melegítünk amibe a rizst állandóan kevergetve üvegesre pirítjuk.Egy másik edényben a rizs kétszeres súlyának megfelelő mennyiségű vizet forralunk.Mikor a rizs megüvegesedett felöntjük a forró vízzel majd belerakjuk a vöröshagymát.Fedő alatt,kis lángon addig főzzük amíg lyukacsos nem lesz a rizs felszíne.Ezután a főzést befejezzük és még hagyjuk 20 percig dunsztolódni a rizst a lefedett edényben.

Hozzávalók:

2dkgVöröshagymaEz megfelel0.4közepes vöröshagyma
1.2dkgEz megfelel0.8csapott evőkanálnyi (vagy diónyi) só
4.8dlJavasolt folyadékmennyiség   
0.4CsomóPetrezselyemzöld    
2.4dkgZsír (sertés)Ez megfelel0.48tojásnyi zsír
24dkgRizsEz megfelel4.8tojásnyi rizs

Bevásárlólista

4 személy számára

Csak regisztrált tagok részére!

Hozzászólás írása
+ =
Jó étvágyat!

Hirdetések

Közösség