Belépés vagy Regisztráció

4 személy számára
(Ez a recept eredetileg 4 személy részére lett rögzítve, ezért a recept leírásában található utalások erre vonatkozhatnak.)
Az élesztőt kevés tejben cukorral megfuttatjuk. A lisztet, a reszelt citromhéjat, a tojás sárgáját, a sót, a tejet, az élesztőt, a cukrot és a felolvasztott margarin felét jól megdagasztjuk. Majd egy fél órát kelesztjük. Evőkanállal vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk úgy, hogy alig legyen hulladék. A diót összekeverem cukorral, a vaj másik felét is megolvasztom és majd egyesével megforgatom a kiszaggatott tésztát a vajban és a cukros dióban.
Egy jénai tálat vagy tortaformát kivajazunk és lisztezünk, majd abba rakosgatjuk,( én ilyenkor még megszórom egy kevés cukros dióval a rétegeket mivel mi úgy szeretjük). Míg a sütőnk felmelegszik addig kelesztjük, majd 3/4 órát sütjük.
A vaníliasodó elkészítése: A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 100 ml tejet, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük. A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is.
| Tészta: |
|
| Vaníliasodó: |
|
| 54 | dkg | Liszt | |||
| 6 | Db | Tojássárga | |||
| 1.1 | l | Tej | |||
| 2.5 | dkg | Élesztő | |||
| 15 | dkg | Cukor | |||
| 25 | dkg | Margarin | |||
| 6 | dkg | Darált dió | |||
| 1 | Db | Vaníliás cukor (zacskó) | |||
| 1 | Db | Citrom reszelt héja | |||
| 5 | g | Só | Ez megfelel | 1 | késhegynyi só |
| 1 | Db | Vaníliarúd | |||
| 15 | ml | Rum | Ez megfelel | 1 | evőkanálnyi rum |
4 személy számára
Csak regisztrált tagok részére!